Ripple: nou projecte de cercador lliure distribuït

Kriptópolis

Us imagineu un cercador distribuït de continguts de la web? Alguna cosa semblat a la mula, però per a pàgines i arxius penjats aInternet, evidentment OpenSource, multiplataforma, i on cada ordinador de la xarxa construís els seus propis índexs sobre continguts i altres nodes de la xarxa de recerca, amb balanceig de càrrega i alta disponibilitat.

Així presentava ahir Oriol Palenzuela, lector de Kriptópolis, la seva ambiciosa idea per plantar cara als perillosos monopolis de la informació, les conseqüències dels quals alguns ja estem començant a experimentar en forma de càstigs

El sorprenent és que, malgrat com n’és de dur el treball que es presenta, en poques hores ja hi havia lectors enviant a la meva bústia les seves ofertes de col·laboració. I no, no sembla només voluntarisme, sinó que es tracta de gent molt qualificada, amb idees brillants i que -a més- comença a tenir esboços dels seus projectes.

Des de després aquest projecte (denominat inicialment “Ripple”, per la similitud del seu funcionament amb les ones produïdes en la superfície d’un llac), sembla reunir tot el necessari perquè Kriptópolis li presti aixoplug, posant a la seva disposició els modests mitjans materials i els valuosos mitjans humans que puguem tenir al nostre abast.

En poques paraules, Ripple és un sistema de recerca en xarxa la finalitat de la qual és permetre trobar arxius (pàgines web en la seva fase inicial) mitjançant la comunicació entre diferents nodes que col·laboren entre si. D’aquesta forma es busca trencar l’oligopoli dels cercadors de la xarxa i proveir resultats de recerques ponderats per altres valors no únicament comercials.

Inicialment, les discussions del projecte tindran lloc en el nou fòrum sobre Ripple que acabo d’obrir, en el qual des d’ara mateix esteu convidats a participar tots aquells lectors que cregueu tenir alguna cosa a aportar.

Pel que fa al fòrum, el primer objectiu és crear un equip que pugui estudiar els distints flancs (bàsicament tècnics, però no exclusivament) i crear una discussió sobre com resoldre els problemes que vagin apareixent, quins estàndards i eines emprar, com afavorir la seva expansió, etc.

De les ganes que li posem i del suport que rebem dependran -com sempre- els resultats que finalment s’obtinguin.

En allò personal, comprovar que existeix gent disposada a treballar per canviar el que no li agrada, i que la prometedora llavor hagi brollat precisament en Kriptópolis, ja és prou recompensa.

Enllaços relacionats:

Això és una traducció al català de l’article Ripple: buscador de contenidos distribuido y Open Source