Programari lliure en pantalla doble
Havíem parlat de gbrainy, un joc semblant al Brain Training de què poden gaudir els usuaris de la Nintendo DS però que en aquest cas funciona en GNU/Linux. També hem parlat sovint a SomGNU de jocs lliures: molts d’ells es poden fer servir a GNU/Linux i altres tenen versions per a MacOS o Windows… però fins ara no havíem parlat de jocs i aplicacions lliures per a la consola Nintendo DS.
DSLinux
DSLinux és la distribució de GNU/Linux preparada per al seu ús en consoles Nintendo DS. Per qui decideixi provar-la, cal dir que això no li impedirà seguir jugant als jocs oficials per la consola i que els responsables de DSLinux asseguren que no hi ha risc de malmetre la consola.
DSLinux pot servir com un petit terminal SSH portable, per connectar a l’IRC, com a reproductor MP3… fins i tot hi ha qui escriu entrades al seu bloc amb la Nintendo DS a través d’una connexió wifi i el links, un navegador en mode text per a Linux.
Links i algunes altres aplicacions es poden executar amb una interfície gràfica molt simple, però DSLinux és bàsicanent Linux en mode text. Tot i que una consola de Linux amb algunes opcions bàsiques ja pot ser útil per a algunes persones, cal dir ja se sap que sobre DSLinux s’hi pot executar una interfície gràfica senzilla que s’anomena Pixil. Ja se sap perquè ja està disponible, però només a la versió de l’svn, i encara està poc madura.
Jocs i aplicacions lliures per a la Nintendo DS
Fora ja del món del sistema operatiu lliure per exel·lència, hi ha una sèrie d’aplicacions i jocs lliures per a la Nintendo DS que també mereixen comentari.
Spider Solitaire DS. un joc lliure per la Nintendo DS
Spider Solitaire DS és una versió per a Nintendo DS del popular joc per a un sol jugador que s’ha popularitzat amb el nom de Spider Solitaire perquè va ser inclòs a Windows XP. Es distribueix amb llicència GPL i l’ha programat Jess Telford.
Aplicacions d’Internet
DSAIM és un client de missatgeria instantània sota llicència GPL per a la Nintendo DS programat per Ryan Kegel que connecta a la xarxa d’AOL. Per a tots aquells que vulguin usar la Nintendo DS com un petit punt d’accés a Internet portable, serà molt útil complementar DSAIM amb Okiwi, un navegador d’internet lliure programat per Pedro J. Estébanez. Al bloc oficial del projecte s’hi poden llegir molts detalls sobre el desenvolupament i les característiques.
Gestió de fitxers
Una de les coses que potser més troben a faltar els aficionats a la informàtica en usar plataformes específiques (com ara la Nintendo DS, que és en principi específica per a jocs) és el fet de no poder veure els arxius que hi ha i gestionar-los. Gràcies a NDS Manager això no passarà amb la consola portàtil de Nintendo. Aquest gestor, programat per ShortFuse, permet copiar i organitzar els arxius i a més és capaç de treballar amb els formats de compressió RAR i ZIP.
Lectors de llibres
Els aficionats a la lectura també podran gaudir dels avantatges dels llibres electrònics o ebooks i dur una llibreria a la butxaca de la mà de la Nintendo DS. dslibris escaneja arxius XHTML i en presenta el text a doble columna i d’una forma molt còmode i clara a la lectura. De fet, la forma de presentació dels llibres és el més destacat d’aquest lector: s’adequa molt bé a les pantalles de la consola. Té suport multillenguatge i ha estat programat per Ray Haleblian. Es pot llegir més informació a la pàgina oficial de presentació, en alguns fils de fòrums que parlen del tema o en diferents pàgines d’anàlisi d’aquest lector que hi ha a Internet.
Eines de desenvolupament
Sens dubte la clau per veure més programari lliure per a aquesta consola en el futur. D’eines de desenvolupament lliures per a la Nintendo DS n’hi ha força: woopsy, per poder editar interfícies gràfiques d’usuari de forma fàcil; GamEditorDS, un motor 2D i altres eines i GBA WinS, un sistema de finestres; entre d’altres.
El programari lliure s’estén a altres plataformes
Si bé el programari lliure s’ha fet servir més sovint als ordinadors habituals, a poc a poc anem veient com van apareixent programes lliures de tot tipus per a diferents plataformes i arquitectures i sistemes operatius. Com hem vist, la Nintendo DS no és una excepció.