Comparteix tu també! Manual per compartir apunts
Alguns companys de classe m’han explicat en alguna ocasió que també passen els apunts a l’ordinador i que no els comparteixen perquè això de la informàtica 😉 no se’ls dona gaire bé i no saben com fer-ho. Partint d’això, i com que crec que hi ha bones raons per compartir els apunts, he preparat aquest senzill manual que vol explicar una manera fàcil i que no comporta gaires complicacions.
Aquest només és un dels modes que hi ha, però l’he triat perquè em penso que és un dels més senzills. Aprofitarem les plataformes gratuïtes que permeten fer blocs per fer un magatzem d’apunts en format precisament de blog. La plataforma que farem servir és WordPress.com.
El primer que cal fer és entrar a la web http://wordpress.com. A la barra d’adreces del navegador podrem comprovar com se’ns redirigeix cap a una pàgina més específica, en funció de l’idioma en què tinguem configurat el nostre navegador d’Internet. En el meu cas, em redirigeix a http://ca.wordpress.com perquè tinc el meu navegador Mozilla Firefox configurat en català, però no passa res si preferim un altre idioma diferent, perquè hi ha una caixa de selecció que ens permet triar l’idioma en què vulguem llegir les instruccions que se’ns aniran presentant en pantalla. En qualsevol dels casos, per a registrar un nou blog, que és el que ens interessa, cal primer registrar un nou usuari, i per tant cal fer clic sobre el botó «Registra’t ara».
Se’ns presenta ara un formulari que ens demana que triem un nom d’usuari (pot ser un pseudònim o el nostre nom real, serà el nom, no obstant, que per defecte constarà com a firma dels “apunts” que pengem); també hem de triar una contrasenya, que hem d’escriure dues vegades per evitar errors; el següent camp demana una adreça de correu electrònica, i en aquest camp cal dir la veritat i posar una adreça vàl·lida perquè si no no podrem completar el procés de creació d’un nou bloc; cal que acceptem que hem llegit els termes i condicions del servei i per últim és necessari que marquem l’opció «Dona’m un blog!».
Gràcies al fet d’haver marcat aquesta opció, un cop fem clic al botó «Següent», ens apareixerà un formulari en què podem triar la primera part de l’adreça del nostre bloc, que passarà a ser accessibles des d’una adreça del tipus http://el-que-nosaltres-triem.wordpress.com
. També se’ns demana l’idioma en què escriurem principalment les entrades del blog, és a dir, en el nostre cas, l’idioma principal en què prenem apunts, i un títol identificatiu per al nostre magatzem d’apunts. Cal que marquem l’opció «M’agradaria que el meu bloc aparegués en cercadors com Google», en cas contrari, la gent tindria grans dificultats per poder accedir als apunts que volem compartir.
En aquest moment podem fins i tot tancar el navegador, perquè els formularis que apareixen a continuació ja no tenen gaire importància i ni tan sols cal que els omplim. Ens arribarà un correu electrònic amb una adreça d’activació que és necessari que visitem per completar correctament el procés de registre. Surt aleshores un text informatiu que explica que el nostre bloc ja està actiu i que podem visitar-lo o bé iniciar sessió. Si seguim l’enllaç que ens convida a visitar-lo, a la nostra barra d’adreces apareixerà l’adreça del nostre blog, que és la que havíem demanat en el moment de registrar-nos i és la que hem de divulgar a tots aquells que vulguem que tinguin accés als nostres apunts.
Si, en canvi, seguim l’altre enllaç, el que ens convida a iniciar sessió, a la nostra barra d’adreces apareixerà una adreça que hem de desar amb cura, per tal que nosaltres mateixos puguem accedir al panell de control del nostre blog i puguem, en el futur, afegir nous apunts en el nostre magatzem d’apunts en format blog.
I és que accedir al panell d’administració és precisament el que haurem de fer cada vegada que vulguem afegir uns apunts nous al nostre magatzem d’apunts per compartir. Per a això necessitem aquesta adreça, però tampoc passa gaire res greu si se’ns oblida desar-la amb cura, perquè té sempre la mateixa estructura: és l’adreça del nostre blog afegint /wp-login.php al final, és a dir, quelcom semblant a: http://el-que-nosaltres-hem-triat-durant-el-registre.wordpress.com/wp-login.php
Un cop hem entrat a l’adreça que ens permet iniciar sessió al panell de control del nostre bloc, caldrà que indiquem el nostre nom d’usuari i contrasenya, establerts durant el registre (i si no, com es pot comprovar, hi ha una opció que permet recuperar contrasenyes perdudes) i després cercar l’enllaç que ens permet incorporar continguts nous al nostre blog. No és altre que l’enllaç «Afegeix» dins el menú «Entrades».
Trobarem un espai per a posar un títol als apunts que estiguem penjant, una àrea d’escriptura on podem copiar i enganxar directament del Word o qualsevol altre programa els nostres apunts, i un botó «Publica» que desarà el contingut i el farà visible per a tothom a qui li donem l’adreça del nostre bloc. Així de senzill.
Opcionalment, es poden classificar els apunts, per exemple, per categories, mitjançant l’enllaç «+ Afegeix una nova categoria», i de manera més específica, amb etiquetes que expliquin amb 4 o 5 paraules clau el contingut d’això que estem a punt de publicar, a través de la caixa anomenada «Etiquetes». Però això només és un pas opcional que té més a veure amb extremar la facilitat amb què es trobin els apunts que no pas amb una utilitat més important.
Si mai volem modificar uns apunts ja publicats, caldrà que cerquem l’opció «Edita» dins el mateix menú «Entrades».
Es pot donar la circumstància, això sí, que per a alguns apunts sigui imprescindible adjuntar una imatge, un document de word, un document PDF, o una presentació de diapositives tipus powerpoint. Per a això, afortunadament, WordPress.com, la plataforma que estem fent servir, té uns assistents molt útils perquè expliquen pas a pas com fer-ho, però de vegades els botons que permeten accedir a aquests assistents no són prou visibles. Aquests botons són els que hi ha just a sobre de l’àrea d’escriptura, precedits de la llegenda «Puja/insereix». El que té forma de dos quadres, un dins l’altre, és el que cal pitjar per penjar imatges; l’altre botó, amb forma d’estrella amb centre rodó, és el que cal pitjar per penjar documents PDF, presentacions o documents de text.
Per a una major seguretat (que ningú escrigui res inadequat en el teu arxiu d’apunts o n’alteri el contingut sense el teu consentiment), recorda fer clic a l’enllaç “surt” que et permetrà tancar la sessió.
Ja per acabar, he fet una llista d’algunes coses que crec personalment que va bé tenir en consideració a l’hora de penjar apunts:
- Tant és que no passis els apunts de totes les classes d’una assignatura, qualsevol contingut que vulguis aportar anirà bé a algú casi segur, encara que sigui parcial. Cap problema.
- Tot i que (com passa amb gairebé qualsevol tema) hi ha discrepàncies segons a quin advocat preguntis, sembla que no hi ha cap vulneració de la llei de propietat intel·lectual pel fet de penjar apunts (i dic «sembla» perquè jo ni sóc advocat ni puc donar consells en aquest sentit: em limito a explicar una manera de penjar materials i prou, per a consultes legals parlar amb un advocat col·legiat). Hi ha una fil en una llista de discussió que pot ser una lectura interessant en aquest sentit: http://lists.ibiblio.org/pipermail/cc-es/2007-December/thread.html#2303
- Com a precaució, pot ser una bona idea informar a quin professor i a quina assignatura pertanyen els apunts que comparteixes. D’aquesta manera, respectes al màxim els drets morals d’atribució i, de pas, és també una informació útil per a altres estudiants, que sabran amb més exactitud fins a quin punt els teus apunts els poden ser útils. Això sí, no t’oblidis d’advertir alhora també que els apunts són en gran mesura una «reinterpretació» teva de les paraules del professor i que ell no és de cap manera responsable del contingut, l’adequació, l’exactitud ni el rigor dels teus apunts.
- Mai copiïs i enganxis texts que no són redactats per tu, provenen dels teus apunts o provenen d’una font amb una llicència que ho permet, a no ser que siguin citacions i vagin correctament referenciades, és clar. En cas contrari, sí que es podria estar cometent una vulneració de les lleis de la propietat intel·lectual.
- Sempre va bé deixar una adreça de correu electrònic a mode de contacte, per tal que la gent que llegeix els teus apunts et pugui avisar de possibles errors o fer-te arribar altres comentaris.
Això és tot, espero no haver-ho fet feixuc en excés. Moltes gràcies per voler compartir continguts!