Comparteix tu també! Manual per compartir apunts

Alguns companys de classe m’han explicat en alguna ocasi√≥ que tamb√© passen els apunts a l’ordinador i que no els comparteixen perqu√® aix√≤ de la inform√†tica ūüėČ no se’ls dona gaire b√© i no saben com fer-ho. Partint d’aix√≤, i com que crec que hi ha bones raons per compartir els apunts, he preparat aquest senzill manual que vol explicar una manera f√†cil i que no comporta gaires complicacions.

Aquest nom√©s √©s un dels modes que hi ha, per√≤ l’he triat perqu√® em penso que √©s un dels m√©s senzills. Aprofitarem les plataformes gratu√Įtes que permeten fer blocs per fer un magatzem d’apunts en format precisament de blog. La plataforma que farem servir √©s WordPress.com.

Pàgina principal de WordPress.com

El primer que cal fer √©s entrar a la web http://wordpress.com. A la barra d’adreces del navegador podrem comprovar com se’ns redirigeix cap a una p√†gina m√©s espec√≠fica, en funci√≥ de l’idioma en qu√® tinguem configurat el nostre navegador d’Internet. En el meu cas, em redirigeix a http://ca.wordpress.com perqu√® tinc el meu navegador Mozilla Firefox configurat en catal√†, per√≤ no passa res si preferim un altre idioma diferent, perqu√® hi ha una caixa de selecci√≥ que ens permet triar l’idioma en qu√® vulguem llegir les instruccions que se’ns aniran presentant en pantalla. En qualsevol dels casos, per a registrar un nou blog, que √©s el que ens interessa, cal primer registrar un nou usuari, i per tant cal fer clic sobre el bot√≥ ¬ęRegistra’t ara¬Ľ.

Pàgina de registre de nous usuaris de WordPress.com

Se’ns presenta ara un formulari que ens demana que triem un nom d’usuari (pot ser un pseud√≤nim o el nostre nom real, ser√† el nom, no obstant, que per defecte constar√† com a firma dels “apunts” que pengem); tamb√© hem de triar una contrasenya, que hem d’escriure dues vegades per evitar errors; el seg√ľent camp demana una adre√ßa de correu electr√≤nica, i en aquest camp cal dir la veritat i posar una adre√ßa v√†l¬∑lida perqu√® si no no podrem completar el proc√©s de creaci√≥ d’un nou bloc; cal que acceptem que hem llegit els termes i condicions del servei i per √ļltim √©s necessari que marquem l’opci√≥ ¬ęDona’m un blog!¬Ľ.

Imatge que mostra el formulari de registre de nous blogs de WordPress.com

Gr√†cies al fet d’haver marcat aquesta opci√≥, un cop fem clic al bot√≥ ¬ęSeg√ľent¬Ľ, ens apareixer√† un formulari en qu√® podem triar la primera part de l’adre√ßa del nostre bloc, que passar√† a ser accessibles des d’una adre√ßa del tipus http://el-que-nosaltres-triem.wordpress.com. Tamb√© se’ns demana l’idioma en qu√® escriurem principalment les entrades del blog, √©s a dir, en el nostre cas, l’idioma principal en qu√® prenem apunts, i un t√≠tol identificatiu per al nostre magatzem d’apunts. Cal que marquem l’opci√≥ ¬ęM’agradaria que el meu bloc aparegu√©s en cercadors com Google¬Ľ, en cas contrari, la gent tindria grans dificultats per poder accedir als apunts que volem compartir.

Imatge que mostra el correu electr√≤nic que WordPress.com envia quan alg√ļ es registra

En aquest moment podem fins i tot tancar el navegador, perqu√® els formularis que apareixen a continuaci√≥ ja no tenen gaire import√†ncia i ni tan sols cal que els omplim. Ens arribar√† un correu electr√≤nic amb una adre√ßa d’activaci√≥ que √©s necessari que visitem per completar correctament el proc√©s de registre. Surt aleshores un text informatiu que explica que el nostre bloc ja est√† actiu i que podem visitar-lo o b√© iniciar sessi√≥. Si seguim l’enlla√ß que ens convida a visitar-lo, a la nostra barra d’adreces apareixer√† l’adre√ßa del nostre blog, que √©s la que hav√≠em demanat en el moment de registrar-nos i √©s la que hem de divulgar a tots aquells que vulguem que tinguin acc√©s als nostres apunts.

Imatge que mostra com es pot trobar l'adreça del nostre magatzem d'apunts a través de la barra d'adreces del navegador.

Si, en canvi, seguim l’altre enlla√ß, el que ens convida a iniciar sessi√≥, a la nostra barra d’adreces apareixer√† una adre√ßa que hem de desar amb cura, per tal que nosaltres mateixos puguem accedir al panell de control del nostre blog i puguem, en el futur, afegir nous apunts en el nostre magatzem d’apunts en format blog.

Imatge que mostra el formulari d'accés al panell d'administració de WordPress.com

I √©s que accedir al panell d’administraci√≥ √©s precisament el que haurem de fer cada vegada que vulguem afegir uns apunts nous al nostre magatzem d’apunts per compartir. Per a aix√≤ necessitem aquesta adre√ßa, per√≤ tampoc passa gaire res greu si se’ns oblida desar-la amb cura, perqu√® t√© sempre la mateixa estructura: √©s l’adre√ßa del nostre blog afegint /wp-login.php al final, √©s a dir, quelcom semblant a: http://el-que-nosaltres-hem-triat-durant-el-registre.wordpress.com/wp-login.php

Imatge que mostra el formulari d'inserció de noves entrades de WordPress.com

Un cop hem entrat a l’adre√ßa que ens permet iniciar sessi√≥ al panell de control del nostre bloc, caldr√† que indiquem el nostre nom d’usuari i contrasenya, establerts durant el registre (i si no, com es pot comprovar, hi ha una opci√≥ que permet recuperar contrasenyes perdudes) i despr√©s cercar l’enlla√ß que ens permet incorporar continguts nous al nostre blog. No √©s altre que l’enlla√ß ¬ęAfegeix¬Ľ dins el men√ļ ¬ęEntrades¬Ľ.

Fomulari d'edició de noves entrades a WordPress.com

Trobarem un espai per a posar un t√≠tol als apunts que estiguem penjant, una √†rea d’escriptura on podem copiar i enganxar directament del Word o qualsevol altre programa els nostres apunts, i un bot√≥ ¬ęPublica¬Ľ que desar√† el contingut i el far√† visible per a tothom a qui li donem l’adre√ßa del nostre bloc. Aix√≠ de senzill.

Opcionalment, es poden classificar els apunts, per exemple, per categories, mitjan√ßant l’enlla√ß ¬ę+ Afegeix una nova categoria¬Ľ, i de manera m√©s espec√≠fica, amb etiquetes que expliquin amb 4 o 5 paraules clau el contingut d’aix√≤ que estem a punt de publicar, a trav√©s de la caixa anomenada ¬ęEtiquetes¬Ľ. Per√≤ aix√≤ nom√©s √©s un pas opcional que t√© m√©s a veure amb extremar la facilitat amb qu√® es trobin els apunts que no pas amb una utilitat m√©s important.

Si mai volem modificar uns apunts ja publicats, caldr√† que cerquem l’opci√≥ ¬ęEdita¬Ľ dins el mateix men√ļ ¬ęEntrades¬Ľ.

Botons per a inserir fitxers a les entrades de WordPress.com

Es pot donar la circumst√†ncia, aix√≤ s√≠, que per a alguns apunts sigui imprescindible adjuntar una imatge, un document de word, un document PDF, o una presentaci√≥ de diapositives tipus powerpoint. Per a aix√≤, afortunadament, WordPress.com, la plataforma que estem fent servir, t√© uns assistents molt √ļtils perqu√® expliquen pas a pas com fer-ho, per√≤ de vegades els botons que permeten accedir a aquests assistents no s√≥n prou visibles. Aquests botons s√≥n els que hi ha just a sobre de l’√†rea d’escriptura, precedits de la llegenda ¬ęPuja/insereix¬Ľ. El que t√© forma de dos quadres, un dins l’altre, √©s el que cal pitjar per penjar imatges; l’altre bot√≥, amb forma d’estrella amb centre rod√≥, √©s el que cal pitjar per penjar documents PDF, presentacions o documents de text.

Per a una major seguretat (que ning√ļ escrigui res inadequat en el teu arxiu d’apunts o n’alteri el contingut sense el teu consentiment), recorda fer clic a l’enlla√ß “surt” que et permetr√† tancar la sessi√≥.

Ja per acabar, he fet una llista d’algunes coses que crec personalment que va b√© tenir en consideraci√≥ a l’hora de penjar apunts:

  • Tant √©s que no passis els apunts de totes les classes d’una assignatura, qualsevol contingut que vulguis aportar anir√† b√© a alg√ļ casi segur, encara que sigui parcial. Cap problema.
  • Tot i que (com passa amb gaireb√© qualsevol tema) hi ha discrep√†ncies segons a quin advocat preguntis, sembla que no hi ha cap vulneraci√≥ de la llei de propietat intel¬∑lectual pel fet de penjar apunts (i dic ¬ęsembla¬Ľ perqu√® jo ni s√≥c advocat ni puc donar consells en aquest sentit: em limito a explicar una manera de penjar materials i prou, per a consultes legals parlar amb un advocat col¬∑legiat). Hi ha una fil en una llista de discussi√≥ que pot ser una lectura interessant en aquest sentit: http://lists.ibiblio.org/pipermail/cc-es/2007-December/thread.html#2303
  • Com a precauci√≥, pot ser una bona idea informar a quin professor i a quina assignatura pertanyen els apunts que comparteixes. D’aquesta manera, respectes al m√†xim els drets morals d’atribuci√≥ i, de pas, √©s tamb√© una informaci√≥ √ļtil per a altres estudiants, que sabran amb m√©s exactitud fins a quin punt els teus apunts els poden ser √ļtils. Aix√≤ s√≠, no t’oblidis d’advertir alhora tamb√© que els apunts s√≥n en gran mesura una ¬ęreinterpretaci√≥¬Ľ teva de les paraules del professor i que ell no √©s de cap manera responsable del contingut, l’adequaci√≥, l’exactitud ni el rigor dels teus apunts.
  • Mai copi√Įs i enganxis texts que no s√≥n redactats per tu, provenen dels teus apunts o provenen d’una font amb una llic√®ncia que ho permet, a no ser que siguin citacions i vagin correctament referenciades, √©s clar. En cas contrari, s√≠ que es podria estar cometent una vulneraci√≥ de les lleis de la propietat intel¬∑lectual.
  • Sempre va b√© deixar una adre√ßa de correu electr√≤nic a mode de contacte, per tal que la gent que llegeix els teus apunts et pugui avisar de possibles errors o fer-te arribar altres comentaris.

Això és tot, espero no haver-ho fet feixuc en excés. Moltes gràcies per voler compartir continguts!