OpenLayers i OpenStreetMap

Segur que qui mĂ©s qui menys s’ha topat alguna vegada amb un d’aquests requadres tĂ­pics en l’interior dels quals s’hi veu una mena de Google Maps en miniatura que mostra la zona concreta del mĂłn, una zona que el responsable de la pĂ gina vol indicar-nos per alguna raĂł. És una opciĂł que Google Maps permet als creadors de pĂ gines web.

AixĂČ mateix Ă©s el que permet OpenLayers. Amb OpenLayers tambĂ© es pot publicar una mapa dinĂ mic en una pĂ gina web i permetre al lector que s’apropi o s’allunyi d’un punt determinat i la resta d’opcions comuns de Google Maps (tot i que malauradament a OpenLayers hi ha de moment menys dades en general, i algunes coses no es poden fer, com oferir la vista de satĂšl·lit, a no ser que es combini OpenLayers amb Google Maps, cosa que tambĂ© Ă©s possible). Es tracta d’enllaçar una biblioteca de JavaScript remotament o descarregant-ne el fitxer, cosa que es pot fer grĂ cies a quĂš OpenLayers es publica sota els termes d’una llicĂšncia BSD, compatible amb la GPL.

OpenLayers Ă©s molt flexible, a la seva pĂ gina oficial s’hi publiquen tot un seguit d’exemples Ăștils i curiosos, entre els quals, per posar un exemple, un que combina un mapa amb la informaciĂł geogrĂ fica del servei de fotografies Flickr i com a resultat mostra determinades fotos en el lloc del mapa on s’han pres.

Aquest Ă©s nomĂ©s un exemple, perĂČ es poden fer coses mĂ©s elaborades a partir d’OpenLayers. Per exemple, l’OpenStreetMap. Es tracta d’un mapa mundial editable, a l’estil de Wikipedia, per qualsevol usuari, amb informaciĂł com els tipus de carreteres i els noms de carrer de les diferents ciutats. Les dades que singularitzen aquest projecte es publiquen sota la llicĂšncia lliure Creative Commons Reconeixement Compartir Igual.