Naci贸, Estat, Estat-Naci贸, Nacionalisme i Estats Plurinacionals

Naci贸 i Estat s贸n 2 fen貌mens que es donen ja amb gran intensitat al segles XIX. Naci贸 茅s una comunitat que s’explica per la llarga durada en el temps, 茅s un fenomen transgeneracional, i en aquest sentit es pot dir que t茅 el seu origen incipient en els temps medievals. no obstant, una cosa 茅s el concepte de naci贸 a l’Edat Mitjana i una altra cosa 茅s la naci贸 contempor脿nia, que apareix sobretot despr茅s de les revolucions liberals, en la qual hi ha m茅s gruix social, m茅s gent que s’hi identifica.

El concepte de nacionalisme val m茅s fer-lo servir pels temps contemporanis, donat que 茅s un fenomen de masses, vinculat per tant a la idea de naci贸 posterior a les revolucions liberals.

No hi ha una definici贸 v脿l路lida est脿ndard i universal del concepte de 芦naci贸禄. No hi ha consens, i a m茅s a m茅s, cada cas nacional t茅 unes peculiaritats diferents. Elements que configuren el fet nacional s贸n, per exemple:

  • El fet que una comunitat tingui una llarga durada en el temps.
  • Es parteix de la relaci贸 amb una fam铆lia i despr茅s es va eixamplant.
  • Vinculaci贸 a un territori (no necess脿riament, per貌 sovint existeix).
  • Sovint existeix tamb茅 un nom propi de pa铆s.
  • Ajuda a definir-se com a naci贸 el fet de disposar d’una llengua pr貌pia.
  • Mites i llegendes propis.
  • L’aspecte f铆sic.
  • La tipologia.
  • Una cultura pr貌pia: aquells pa茂sos que tenen una cultura liter脿ria culta pr貌pia estan m茅s consolidats nacionalment; i aquells que en tenen una de jur铆dica, encara ho estan m茅s.

La guerra 茅s un factor que accentua el patriotisme i la identificaci贸 amb una naci贸. la Guerra dels cent anys va esperonar el sentiment patri貌tic d’anglesos i francesos.

Diversos exemples hist貌rics apunten que si la naci贸 arriba a tenir un estat propi surt molt m茅s consolidada.

En el proc茅s d’agregaci贸 del poder pol铆tic en mans de monarques absoluts es perden nacions i es perden estats. El factor essencial que fa que una naci贸 no es perdi 茅s la consci猫ncia de naci贸. El factor d’identitat 茅s essencial i es revalida cada dia. En el moment en qu猫 els membres d’una naci贸 no revaliden la seva identitat, la naci贸 s’extingueix.

Relaci贸 entre naci贸 i estat

La relaci贸 entre naci贸 i estat puja molt de to del segle XVI al XIX. Es van creant les estructures pol铆tiques, i amb elles un invent que ha portat molts conflictes i problemes: l’estat-naci贸. Els governants, conscients que per governat necessiten de la naci贸, creen els estats-naci贸. Un estat-naci贸 茅s un estat que parteix d’un sup貌sit fals: que els individus d’un estat s贸n tots d’una mateixa naci贸. Aix貌 elimina el car脿cter d’estat plurinacional dels estats europeus fins aleshores. (Per exemple: els francesos, en col路lonitzar Alg猫ria, feien estudiar als nens escolaritzats Hist貌ria de Fran莽a, tot considerant que com que els territoris algerians eren de l’Estat franc猫s, els seus habitants eren de la naci贸 francesa.)

Es parteix del sup貌sit que l’estat-naci贸 茅s nom茅s una naci贸: la naci贸 del grup hegem貌nic. A partir del segle XIX 茅s quan els estats-naci贸 prenen m茅s for莽a, sobretot en un moment en qu猫 el capitalisme primerenc genera una gran inestabilitat social i es busca la unanimitat, per part dels dirigents, tot apel路lant a la pertinen莽a a una naci贸.

L’Estat 茅s l’estructura pol铆tica. L’estat necessita una naci贸, aix铆 com la naci贸 no necessita un estat. El Sacre Imperi Rom脿nic-Germ脿nic, que era un territori immens, multicultural, multireligi贸s, amb moltes estructures pol铆tiques internes, incl茂a Alemanya. En canvi, Shakespeare ja sabia el que era Anglaterra: no es discutia que fos naci贸 ja des de l’Edat Mitjana, que a m茅s desenvolupa un Estat ben aviat.

Estat 茅s arribar a l’煤ltim rac贸 d’un territori mitjan莽ant representants. Anglaterra 茅s un cas excepcional, Estat i Naci贸 es consoliden en paral路lel i de forma molt preco莽. Anglaterra t茅 un Parlament que representa als anglesos i que limita el rei. El 1689, amb la Gloriosa Revoluci贸, el Parlament passar脿 per sobre del rei i tindr脿 la veu decis貌ria en la pol铆tica. En el cas angl猫s, sempre es va oferir una certa participaci贸 de certes classes socials en la societat, la qual cosa va actuar com a element de cohesi贸. L’Anglicanisme juga un paper fonamental en aquests processos, en la mesura que la B铆blia va ser tradu茂da a l’angl猫s i aix貌 consolida aquesta llengua