Plucker, una proposta lliure per a llibres electrònics

Encara que Plucker es presenta com un navegador offline per a dispositius que funcionin amb Palm, el seu format s’ha fet popular en la distribució de llibres electrònics i ja està disponible per a moltes plataformes.

En la seva pàgina web es poden veure diverses captures de pantalla: en totes elles s’està executant sobre Palm. No obstant això, el seu desenvolupament transparent coordinat a través d’una llista de correu i la seva condició de programari lliure han permès a altres desenvolupadors aconseguir que els seus programes poguessin mostrar llibres en format Plucker.

El resultat és que avui Plucker és un dels formats més universals, en el sentit que un llibre publicat en aquest format pot veure’s en moltes plataformes, inclosos diversos models telèfons mòbils que funcionen amb Linux, diversos models de dispositius Palm i Windows Mobile i escriptoris Windows, GNU/Linux i *BSD.

FBReader

FBReader és un lector de llibres electrònics capaç de llegir multitud de formats, entre ells Plucker. Des que va ser desenvolupat originalment per a Sharp Zaurus no han parat d’aparèixer versions per a altres plataformes. En aquests moments funciona en escriptoris Linux, Windows XP, FreeBSD, Nokia 770/N800, Siemens Simpad, Motorola I680i/A780, IRex iLiad, PepperPad 3 i, és clar, el propi Sharp Zaurus.

Una funcionalitat molt curiosa d’aquest lector és que permet girar el text 90 graus de manera que els usuaris de dispositius mòbils poden girar la pantalla com els sigui més còmode, i llegir amb el dispositiu en horitzontal o en vertical.

FBReader és programari lliure: es pot distribuir sota els termes de la llicència GPL de GNU. El seu desenvolupament es coordina, com el de plucker, en una llista de correu. En aquests moments, els seus desenvolupadors treballen a millorar les versions ja disponibles i en una futura versió per a Windows Mobile.

Vade Mecum

Els usuaris de dispositius mòbils amb Windows Mobile no hauran d’esperar ni tan sols que l’equip de desenvolupament de FBReader acabi el seu treball per a aquest sistema operatiu. Vade Mecum ja els permet gaudir dels avantatges de Plucker.

Vade Mecum és una mica més limitat que FBReader quant al número de formats addicionals que permet llegir. El seu desenvolupament, a més, sembla una mica més aturat: no s’ha publicat una versió estable des de març de 2005 i una versió experimental a l’abril de 2006.

No obstant, presenta el gran avantatge de proveir als usuaris de Pocket PC d’un lector de Plucker completament funcional, que a més permet posar punts de llibre virtuals i notes en les parts del text que l’usuari desitgi.

Vade Mecum està desenvolupat per Jamis Buck i Henrik Kjoelhede i i també és lliure.

Crear eBooks i llegir subscripcions RSS

Per poder veure llibres electrònics o llegir subscripcions RSS en un dispositiu mòbil existeix el programa Sunrise, disponible per a Windows, GNU/Linux i Mac OS X i publicat amb llicència BSD.

Sunrise permet configurar diferents opcions que repercuteixen en el llibre electrònic resultant, tals com la grandària màxima de les imatges que es mostraran (quant menor sigui la grandària màxima, menor serà l’espai en disc que ocuparà l’eBook), el títol del llibre i fins i tot classificar el llibre en una categoria per si l’usuari desitja ordenar els seus llibres. A més, permet als usuaris de Palm i algunes altres plataformes llegir les seves subscripcions RSS sense dependre de serveis de tercers com AvantGo.

Plucker, un format alternatiu

El format .lit de Microsoft Reader és un dels més utilitzats en aquest moment per a la distribució de llibres electrònics. Adobe va fer també una incursió en el món dels eBooks, encara que la fusió d’Adobe eBook Reader amb Acrobat Reader sembla un signe que l’aposta ha perdut força.

Ambdós formats, el de Microsoft i el d’Adobe, estan molt orientats a la protecció anti còpia. El format Plucker també permet una certa protecció mitjançant l’opció owner-id que fa que un document només pugui ser llegit per una sola persona (aquella l’ID de HotSync de la qual coincideixi amb l’ID especificat en generar el llibre).

No obstant això, Plucker presenta dues avantatges fonamentals: el fet que l’especificació del format Plucker sigui pública i el valor afegit que representa que un llibre editat en aquest format sigui vàlid per a moltes plataformes.