Es presenta Wikia Search, un cercador lliure i diferent

Actualitzaci贸: l鈥檈nlla莽 d鈥檃cc茅s al cercador estava equivocat. Ja est脿 arreglat.

search-wikia.png

(Feu clic a les imatges per veure-les m茅s grans)

Avui s鈥檈strena la primera versi贸 p煤blica (encara en estat de desenvolupament, no en una versi贸 final) del cercador d鈥檌nternet Wikia Search, una alternativa lliure a Google. No intentarem mantenir l鈥檃tenci贸 fins al final d鈥檃quest escrit, sin贸 que desvetllarem ara mateix la cirereta del past铆s: aquest cercador proveeix informaci贸 fins i tot abans de visitar la p脿gina cercada. Com? Aclarim-ho tot seguit. Quantes persones cerquen informaci贸 a diari a Internet? Quantes deuen haver cercat abans que nosaltres precisament all貌 que tant d鈥檈sfor莽 ens est脿 costant trobar? D鈥檈ntre aquests: quants ho hauran trobat finalment?

Wikia Search est脿 gestionat per l鈥檈mpresa Wikia, de Jimmy Wales, cofundador de la Wikipedia. Aqu铆 est脿 la clau de la q眉esti贸: aquest cercador pret茅n recollir el millor de la creaci贸 d鈥檌nformaci贸 en col路laboraci贸 al m茅s puc estil Viquip猫dia amb el millor dels cercadors d鈥檌nternet. Un exemple ser脿 potser m茅s esclaridor. Imaginem-nos per un moment que no sabem el que vol dir la paraula 鈥淕oogle鈥 i la cerquem a Search Wikia per informar-nos-en. el primer resultat, com no, 茅s:

Google
http://google.com/ – Cached

Perfecte. El cercador funciona, al menys per a la cadena de text cercada. Per貌 茅s que just abans d鈥檃quest primer resultat hi ha un quadre ressaltat en qu猫 s鈥檋i pot llegir el seg眉ent:

Mini Article About 鈥淕oogle鈥
Edit
Google is a company developing Internet products, like a search engine (search.google.com, currently the most popular one) or an advertising platform (adwords.google.com).
Expand – History – Full Article

Els lectors m茅s habituats al funcionament de la Wikipedia ja n鈥檋auran tret l鈥檃igua clara: es tracta d鈥檜n quadre d鈥檌nformaci贸, amb un funcionament intern molt semblant al de la Wikipedia, que, amb sort, alg煤 haur脿 escrit abans que nosaltres arrib茅ssim per a la cadena de text cercada, de forma que per a les cerques m茅s comuns amb Wikia Search tindrem informaci贸 simple en un cop d鈥檜ll abans fins i tot de localitzar entre els resultats aquell que ens interessa. Anomenen a aquests quadres MiniArticles

Seguim analitzant la p脿gina de resultats: tal com havia prom猫s la gent de Wikia, el cercador t茅 en compte la opini贸 de l鈥檜suari. Es pot votar la qualitat d鈥檜n resultat concret de la p脿gina de resultats mitjan莽ant un gr脿fic de 5 estrelles que acompanya la URL del resultat i en qu猫 es pot triar la qualificaci贸. Les votacions es tindran en consideraci贸 com una variable m茅s a l鈥檋ora de classificar els resultats. No 茅s l鈥櫭簄ic lloc on podem expressar-nos: hi ha ben visible un enlla莽 a una p脿gina de discussi贸 dels resultats per a la cadena de text que hem cercat, que a m茅s de donar pistes als desenvolupadors de com millorar el cercador, pot servir per orientar les persones que en el futur facin la mateixa cerca. De nou es nota la inspiraci贸 en el projecte Wikipedia: el que acabem de comentar 茅s an脿leg a les p脿gines de discussi贸 que tenen tots els articles de l鈥檈nciclop猫dia lliure.

Encara hi ha una cosa m茅s: al costat de cada resultat hi ha un n煤mero que representa la puntuaci贸 de la p脿gina, una cosa semblat (amb algunes difer猫ncies) al PageRank al Google: en definitiva, un n煤mero que qualifica la import脿ncia de la p脿gina. Les difer猫ncies m茅s notables s贸n que l鈥檃lgorisme de Wikia Search 茅s public i que aquest n煤mero que acompanya un resultat en concret est脿 enlla莽at amb una p脿gina que explica detalladament com s鈥檋a calculat la puntuaci贸. Podeu veure a mode d鈥檈xemple l鈥檈xplicaci贸 de la puntuaci贸 per al resultat somgnu.cat. Potser 茅s d鈥檜tilitat per als experts de posicionament en cercadors, per貌 com que no ho sembla pas per als usuaris finals, l鈥檈nlla莽 ser脿 retirat en els propers dies. No obstant, avui que s鈥檈strena s铆 que hi 茅s, i ens pot servir per fer-nos una idea del funcionament intern del cercador.

Si una cosa se sap gr脿cies a l鈥檈xemple de la Wikip猫dia 茅s que tenir una comunitat d鈥檜suaris darrera un projecte d鈥檃questes caracter铆stiques 茅s essencial, i per aconseguir-ho val m茅s que el programari fomenti les relacions socials dins els projecte. A Wikia Search, cada usuari es pot fer un perfil on altres usuaris poden deixar-hi comentaris i on hi ha la informaci贸 que cadasc煤 vulgui incloure: una opci贸 anomenada 鈥淧rivadesa鈥 garanteix que cadasc煤 mostra nom茅s all貌 que vol i a qui vol mostrar-ho. Aquest perfil es pot associar a determinades cadenes de cerca. Per exemple, les persones que escrivim a SomGNU i els lectors habituals podr铆em associar-nos als resultats per a la cadena de text 鈥淪omGNU鈥, de forma que quan alg煤 introdueixi aquesta cadena al cercador li apareixeria com a relacionat un enlla莽 al nostre perfil. 脡s una 煤til caracter铆stica de Wikia Search que pot servir als usuaris per saber a qui adre莽ar-se per informar-se sobre un tema concret. Determinades cadenes de text tamb茅 s鈥檃ssocien a perfils concrets si els interessos d鈥檜n usuari registrat de Wikia Search coincideixen amb la cadena de text cercada, per a la qual cosa, 茅s clar, cal que l鈥檜suari abans hagi decidit introduir-los en el camp adequat a tal efecte en l鈥檈ditor del seu perfil.

Per adornar-ho tot plegat els usuaris registrats de Wikia Search poden penjar els seus propis 脿lbums de fotos (que queden desades als servidors de Wikia) i associar-los al seu perfil.

search-wikia-album.png

Veiem que es tracta, per tot el que hem dit, d鈥檜n cercador amb caracter铆stiques for莽a innovadores, tant pel que fa a tot el que presenta a l鈥檜suari final, com acabem de veure, com per l鈥櫭簊 particular de programes lliures i, parcialment, de tecnologies distribu茂des. Animeu-vos a provar Search Wikia!

Informaci贸 complement脿ria

M茅s informaci贸 | Article al New York Times
Wikia Search | Altres index a m茅s del que hi ha per defecte es poden fer servir en aquest cercador.
Wikia Search | Explicaci贸 a la web oficial de com s鈥檃ssocien els perfils a determinades cadenes de cerca.
Wikia Seach | Informaci贸 sobre els MiniArticles.
Wikia Search | Acc茅s al cercador Wikia Search.